اجزای اصلی تشکیل دهنده بام سبز :
اجزا تشکیل دهنده اصلی بام سبز از هفت قسمت اصلی تشکیل می شود که در زیر به اختصار در باره آنها شرح کوتاهی داده خواهد شد :
لایه پوشش گیاهی در بام سبز ( Green Roof Plants Layer ) :
هدف اصلی از اجرای بام سبز ، استفاده از گیاهان با حداکثر کیفیت می باشد . در صورتی که بام سبز به گونه ای ساخته شود که از پوشش گیاهی مناسب و با نشاط برخوردار نباشد ، اصلی ترین هدف را زیر سوال می برد.
استفاده از سبک و تنوع ئوشش گیاهی ، بستگی مستقیم به ساختار لایه بندی و نوع طراحی بام سبز دارد. بسته به نوع و سبک بام سبز پوشش های گیاهی متفاوت خواهد بود .
لازم به ذکر است شرایط اقلیمی و مکان قرارگیری بام سبز ، نقش بسزایی در انتخاب گیاهان و پوشش گیاهی را ایفا می نماید .
ولی از آنجایی که بیشتر بام سبز ها ( با توجه به محدودیت های سازه ای ) به گونه ای طراحی می شوند که وزن مازاد به سازه تحمیل ننمایند ، اغلب شامل گیاهانی هستند که بتوانند در خاک های کم عمق و با مراقبت و نگهداری کم رشد کنند.
بستر کشت بام سبز ( خاک بام سبز ) Green Roof Growing Medium :
به بستری که جهت رشد و توسعه پوشش گیاهی در روفگاردن ایجاد می شود خاک بام سبز گفته می شود . محیط کشت به واسطه اامات خاص سازهای و استاندارد های FLL باید دارای وزن کمی بوده و نسبت به خاک باغچه و زراعی تفاوتهایی زیادی دارد.
عموما خاک بام سبز بسته به نوع ساختار و بافت خاک باید دارای وزنی بین 550 کیلو گرم تا 850 کیلوگرم در هر متر مکعب در حالت اشباع کامل باشد .
لایه فیلتر Green Roof Filtering Layer :
لایه فیلترینگ در بام سبز وظیفه جلوگیریا ز انتقال املاح خاک و ریز ذرات به لایه های پایین تر از لایه زهکش رادارد. این فرایند به واسطه قرار دادن لایه ای جهت فیلترینگ آب صورت می پذیرد که عموما توسط الیاف های مخصوص بام سبز و یا الیاف های نبافت ژئو تکستایل ا صورت می پذیرد.
لایه زهکش بام سبز ( Green Roof Drainage ) :
لایه زهکش بام سبز عموما بیش از یک مورد می باشد که در زیر به اختصار توضیح داده شده است :
- جداسازی ابنیه و اجزاع تشکیل دهنده نهایی روفگادرن از لایه های زیرین زهکش .
- ایجاد گذر استاندارد جهت مسیر حرکت آب های اسیدی ناشی از بارندگی یا آباری قطره ای و تحت فشار بام سبز.
- عملیات جدا سازی رطوبت را از محیط کشت و ریشهها که مانع از گندیدگی ریشهها میشود.
لایه محافظ Green Roof Protection sheet
لایه محافظ در روفگاردن ، همانطور که از اسمش پیداست وظیفه محافظت از لایه های زیرین خود در برابر فشار های ناشی از لایه های بالا دست خود را دارد. لایه های محافظ می تواند از جنس های مختلف باشد و در ئاره ای از موارد می تواند به دلیل ساختاری از لایه های بام سبز حذف گردد.
یکی از مشکلات که لایه محافظ در برخی از سطوح می تواند ایجاد کند ، جلوگیری از گذر مناسب آب و انسداد لایه درنیج توسط لجن و ریز ذرات باشد.
لایه ضد ریشه بام سبز (Green Roof Root barrier ) :
وظیفه لایه ضد ریشه در بام سبز ، جلوگیری از نفوذ ریشهها و آسیب زدن آنها به عایق ها و غشاء بام می باشد . عموما جهت جلوگیری از نفوذ ریشه روش های مختلفی می باشد ، که گروه تخصصی ویدکو گرین از تمامی این روش ها جهت جلو گیری نفوذ ریشه به بام استفاده می نماید .
آخرین لایه از لایه های محافظ ریشه باید دارای ساختار های باشند که ریشه یا از آن گریزان باشد و یا نتواند به هیچ عنوان از آن گذر کند.
لایه ایزولاسیون Green Roof Isolation Layer
وظیفه لایه ایزولاسون در بام سبز جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل غشاء بام می باشد . به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت باید با استفاده از متریال های استاندارد ایزولاسیون و آببندی بام سبز ، بام سبز راعایق بندی نمود . بام های سبز و بام سبز ها با هر گونه عایق رطوبتی قابل اجرا نیستند و باید دارای ویژگیهای خاص خود باشند.
ساختار سقف غشاء :

متریال های استاندارد جهت زیر سازی و لایه بندی بام سبز :
ایزولاسیون بام سبز :
مهمترین عنصر در اجرای بام سبز ، ایزولاسیون بام سبز می باشد . البته لازم به ذکر است انتخاب نوع عایق که از قبل به روی بام جهت اجرا بام سبز شده ، محدودیت ایجاد نمی کند.
جهت ایزولاسیون بام سبز باید به مواردی از جمله هزینه اجرا، سختی اجرا ، نکات فنی مربوط به اجرای ایزولاسیون بام سبز و از همه مهم تر طول عمر عایق توجه کنیم.
عایق قیر و گونی و عایق ایزوگام که امروزه به عنوان پر استفاده ترین عایق های رطوبتی هستند ، به دلیل ساختار ملوکولی و نقاط ضعف موجود در آنها برای استفاده در بام سبز مناسب نبوده و می تواند هزینه ها و خسارات زیادی را به بام سبز اعمال نماید.
جلوگیری از نفوذ ریشه در بام سبز :
می توان به راحتی گفت مهم ترین نکته ای که در بام سبز باید مورد توجه قرار بگیرد ، جلوگیری از نفوذ ریشه ها به لایه های ایزولاسیون . سپس بتن بام هست . برای کنترل ریشه ها ابتدا باید رفتار های ریشه را به درستی بشناسیم تا بتوانیم بدون آسیب رساندن به آنها ، جهت کنترل ساختار ریشه در بام سبز برنامه هایی ئیاده سازی نماییم .
رفتار ریشه ها در بام سبز به 5 دسته اصلی قابل تقسیم هستند ، که 2 مورد از آنها باید جهت کنترل رفتاری در بام سبز مورد بررسی قرار گیرند .
تیم تخصصی اجرای بام سبز ویدکو با علم و اشراف دقیق به رفتار های ریشه ها در مراحل شکل گیری در هر یک از گونه های رفتاری برنامه هایی را دارد که با توجه به طراح کاشت بام سبز ، آنها را در طی چندین مرحله پیاده سازی می نماید .
همان طور که قبل تر اشاره شد ، وظیفه لایه ضد ریشه در بام سبز ، جلوگیری از نفوذ ریشهها و جلوگیری از آسیب رساندن آنها به عایق ها و غشاء بام می باشد .
به طور کل عملیات ضد ریشه به خصوص در بام سبز به 3 صورت زیر قابل کنترل می باشد .
- تله ریشه Green Roof Root Trap
- ضد ریشه شیمیایی
- ضد ریشه فیزیکی
ویدکو در طراحی ها و اجرا های خود از تمامی موارد فنی جهت کنترل ریشه و از هر سه روش فوق استفاده می نماید .
زهکشی در بام سبز :
زهکشی بام سبز، که با نام های درنیج ، دمپر شیت یا شانه تخم مرغی مرسوم هستند ، یکی از چالش های مهم در اجرای بام سبز می باشد . جهت بررسی زهکش ها ایتدا لازم به برسسی انواع ساختار های اجرای زهکش بام سبز هستیم . زهکش در بام سبز به سه روش Spotting Exhaust و Waste Exhaust و Exhaust Island تقسیم بندی می شود .
ساختار های Spotting Exhaust از جمله ساختار های غیر استاندارد می باشند. ولی در دو ساختار روفگاردن دیگر از روش Universal Platform ها استفاده می شود .
به صورت کلی ساختار های زهکش یا درتنیج های بام سبز که در اصطلاح عامیانه شانه تخم مرغی نیز گفته می شوند ، به سه صورت زیر در دسترس می باشند .
- درینیج های رولی بام سبز Roll Base Drainage
- درینیج های تایلی بام سبز Tail Base Drainage
- ساندویچ لایرز
درنیج های بام سبز وظایف متعددی را در اجرای بام سبز دارا می باشند که بسته به نوع ساختار ، می تواند این وظایف در عملکرد بام سبز متفاوت باشند .
در زیر به بخشی از وظایف درنیج اشاره مختصری می شود .
- جدا سازی بستر کشت یا پوسته نهایی بام سبز از لایه های سطح زیرین بام سبز
- ایجاد گذر آب مناسب جهت هدایت آب باران و آب حاصل از آبیاری قطره ای و تحت فشار بام سبز.
- ایجاد هوا دهی مناسب به ریشه ها
- ایجاد بستر هوا ( تشک هوا ) که نقش عایق های صوتی و حرارتی را بازی می کند.
فیلترینگ در بام سبز
همان طور که قبل تر اشاره شد لایه فیلترینگ در بام سبز وظیفه جلوگیری ا ز انتقال املاح خاک و ریز ذرات به لایه های پایین تر از لایه زهکش رادارد.
به این منظور با قرار دادن لایه فیلترینگ ، آب را از ساختار پوسته رها کرده و در شیب بام رها می سازد.

نیاز به مشاوره دارید ؟
- با مطالعه توضیحات این صفحه به سوالاتتون جواب داده نشده ؟
- نیاز به مشاوره تخصصی در باره روف گاردن یا دیوار سبز ؟
- قصد خرید محصولات روف گاردن یا دیوار سبز را دارید ؟
- نیاز به مشاوره جهت طراحیروف گاردن یا دیوار سبز دارید ؟
منبع : www.vdekogreen.com
منبع تکمیلی : همه چیز در باره روف گاردن
درباره این سایت